Нова схема за измами: Фалшив профил на „Български пощи“ събира лични данни и пари.

 

„Български пощи“ предупреждават за нова онлайн измама, свързана с предложение за изгодна продажба на непотърсени пратки.

Мнимата търговия се извършва през фалшива страница в социалните мрежи на пощите и събира пари, номера на банкови карти, както и лични данни.

Видео, разпространено във Фейсбук, примамва с изгодна възможност – срещу 4 лв. човек може да получи забравен в пощата пакет, в който може да открие всякаква техника. От таблети и кафе машини до книги и чанти. Височко това изглежда като уникално възможност, но всъщност е измама.

„Толкова добра рекламна кампания на киберпрестъпление на българска територия не сме виждали до момента. Щом е инвестирано много, вероятно и печалбата е голяма“, коментира Ясен Танев, експерт по киберсигурност.

От „Български пощи“ потвърдиха, че това не е тяхната официална Фейсбук страница, а ако сте попълнили онлайн формуляра, все едно сте си пуснали кредитната карта в ръцете на престъпниците.

От пощите са подали сигнал към ГДБОП и ДАНС и припомнят, че в последните години периодично са обект на подобен тип престъпления. А от ГДБОП съобщиха, че фалшивите профили на пощите са няколко и всички са предадени на Мета за сваляне.

Проверка на bTV съвместно с Ясен Танев установи, че кадрите използвани във измамната оферта всъщност са на американски склад. А табелките на „Български пощи“ са добавени, вероятно с изкуствен интелект.