Какво представлява киберсигурността?

Киберсигурността, известна още като цифрова защита, е практиката за защита на вашата цифрова информация, устройства и активи. Това включва вашата лична информация, акаунти, файлове, снимки и дори парите ви.

Съкращението „CIA“ често се използва за представяне на трите стълба на киберсигурността.Поверителност – пазете тайните си и гарантирате, че само упълномощените хора имат достъп до вашите файлове и акаунти.Цялост – уверете се, че информацията ви е това, което се очаква да бъде, и че никой не е вмъкнат, модифициран или изтрит без ваше разрешение. Например злонамерено променяне на число в електронна таблица.Достъп – гарантиране, че имате достъп до вашата информация и системи, когато е необходимо. Пример за проблем с достъпа би бил отказ на атака на услугата, при която хакерите наводняват вашата система с мрежов трафик, за да направят достъпа до него почти невъзможен; или рансъмуер, който шифрова вашата система и ви пречи да я използвате.

Защитата е процес, а не продукт.

Въпреки че приложенията и устройствата за защита, като например софтуер и защитни стени срещу злонамерен софтуер, са от съществено значение, не е достатъчно просто да включите тези инструменти и да го наречете добре. Цифровата защита изисква да се създаде и набор от обмислни процеси и практики. Те включват:

  • Архивни копия на данни – Важни данни трябва да се съхраняват в защитено местоположение и би трябвало да можете да възстановите добро, тествано, копие на тези данни в случай че нещо лошо се случи с файла.
  • Добри кибер навици – не отваряйте неочаквани връзки или прикачени файлове, които може да получите в имейл или текст, дори ако изглежда, че идват от надежден подател.
  • Поддържайте софтуера си актуализиран – операционните системи като Windows, MacOS, iOS или Android, както и приложенията и браузърите трябва да се актуализират с най-новите корекции и корекции от производителя.
  • Използвайте силни, уникални пароли – добрите пароли трябва да са дълги най-малко 14 знака, не трябва да са английски думи и не трябва да се използват повторно в няколко акаунта.
  • Използвайте многофакторно удостоверяване – Когато е възможно, както у дома, така и на работа, разрешете многофакторно удостоверяване, за да поддържате акаунтите си по-защитени.

    Съвет: Безплатното приложение Microsoft Authenticator може да ви помогне дори с акаунти от фирми като Google, Amazon, Facebook и др. Научете повече в Как да използвате Microsoft Authenticator приложение.

  • Заключете устройствата си – Уверете се, че устройствата ви изискват парола, ПИН код или биометрично удостоверяване, като например пръстов отпечатък или разпознаване на лице, за да влезете в тях. Изгубените или откраднати устройства могат да бъдат златна мина за престъпници, ако имат лесен достъп до данните от отключено устройство.

Киберсигурността е екипен спорт.

Ако видите нещо подозрително или подозирате, че е възможно да сте били хакнати, се свържете с надежден съветник. Ако това е на работа или на училище, докладвайте го на ИТ отдела на вашата организация възможно най-скоро. Възможно е това да е фалшива аларма, но вашият ИТ администратор би предпочел да бъде освободен, за да открие, че това е просто фалшива аларма, отколкото да бъдете обезпокоени да откриете, че нещо лошо се е случило и никой не го е съобщил.

И не се срамувайте от споделянето на добри практики за защита, съвети или ресурси с приятели или семейство, които смятате, че може да са от полза. Ако сте ги намерили за полезни, вероятно и другите ще го стоят.